Szívroham tünetei, kockázata és felépülése

Szívroham, más néven miokardiális infarktus, akkor fordul elő, ha a szívizom egy része nem kap elég vért.

Minél több idő telik el kezelés nélkül a véráramlás helyreállítása érdekében, annál nagyobb a szívizom károsodása.

A szívkoszorúér-betegség a szívroham fő oka. Kevésbé gyakori ok a koszorúér súlyos görcsje vagy hirtelen összehúzódása, amely megállíthatja a szívizom véráramlását.

Milyen tünetei vannak a szívrohamnak?

A szívroham fő tünetei a következők:

 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés. A legtöbb szívroham kellemetlen érzést okoz a mellkas közepén vagy bal oldalán, amely több mint néhány percig tart, vagy eltűnik, majd visszatér. A kellemetlen érzés kellemetlen nyomásnak, szorításnak, teljességnek vagy fájdalomnak érezheti magát.
 • Gyenge, könnyű vagy halvány érzés. Azt is kitörni a hideg verejték.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés az állkapocsban, a nyakban vagy a háton.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés az egyik vagy mindkét karon vagy vállon.
 • Légszomj. Ez gyakran a mellkasi kellemetlenséggel jár, de légszomj is előfordulhat a mellkasi kellemetlenség előtt.

A szívroham egyéb tünetei közé tartozhat a szokatlan vagy megmagyarázhatatlan fáradtság, hányinger vagy hányás. A nők nagyobb valószínűséggel rendelkeznek ezekkel a tünetekkel.

Bizonyos esetekben a szívroham kardiopulmonalis újraélesztést vagy áramütést (defibrillációt) igényel a szívhez, hogy a szív újra szivattyúzódjon. A használatra képzett járókelők vagy a defibrillátor segíthet, amíg a sürgősségi orvosi személyzet megérkezik.

Ne feledje, hogy a szívroham túlélésének esélye jobb, annál hamarabb kezdődik a sürgősségi kezelés.

Melyek a szívroham kockázati tényezői?

Számos egészségi állapot, életmód, valamint a kor és a családi anamnézis növelheti a szívbetegségek és a szívroham kockázatát. Ezeket kockázati tényezőknek nevezik. Mintegy fele az amerikaiak legalább egy a három fő kockázati tényező a szívbetegség: a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás.2

Bizonyos kockázati tényezőket nem lehet ellenőrizni, például az életkorát vagy a családi anamnézisét. De lépéseket tehet a kockázat csökkentése érdekében az ellenőrizhető tényezők megváltoztatásával.

Mit tehetek a szívroham után?

Ha szívrohama volt, a szíve megsérülhet. Ez befolyásolhatja a szív ritmusát és azt a képességét, hogy vért pumpáljon a test többi részébe. Ön is veszélyben lehet egy másik szívroham vagy állapotok, mint a stroke, vesebetegségek, és a perifériás artériás betegség (PAD).

Csökkentheti annak esélyét, hogy a következő lépésekkel szívrohamot követően jövőbeli egészségügyi problémák merüljenek fel:

 • Fizikai aktivitás-beszélj az egészségügyi csapat a dolgokat csinálsz minden nap az életedben, a munka. Orvosa azt akarja, hogy a szívroham után egy ideig korlátozza a munkát, az utazást vagy a szexuális tevékenységet.
 • Az életmódbeli változások-az egészségesebb táplálkozás, a fizikai aktivitás növelése, a dohányzásról való leszokás és a stressz kezelése—az előírt gyógyszerek szedése mellett—javíthatják a szív egészségét és életminőségét. Kérdezze meg az egészségügyi csapat részt vett egy program nevű szív rehabilitáció, hogy segítsen, hogy ezeket az életmód-változások.
 • Szív rehabilitáció-a szív rehabilitációja fontos program mindenki számára, aki szívrohamból, szívelégtelenségből vagy más szívproblémából lábadozik, amely műtétet vagy orvosi ellátást igényelt. A szív rehab egy felügyelt program, amely magában foglalja
 • Fizikai aktivitás
 • Oktatás az egészséges életmódról, beleértve az egészséges táplálkozást, az előírt gyógyszerek szedését, valamint a dohányzásról való leszokás módjait
 • Tanácsadás, hogy megtalálják a módját, hogy enyhíti a stresszt, javítja a mentális egészség

Egy csapat ember segíthet a szív rehab, beleértve az egészségügyi csapat, a testmozgás és a táplálkozás szakemberek, fizikoterapeuták, és tanácsadók vagy mentális egészségügyi szakemberek.

Leave a Comment